SAVE THE DATE 23 maart 2015

Het volgende Schrijfpaleis zal plaatsvinden op 23 maart 2015, om 20:00 in EYE.
Onder vakkundige leiding van Nicole van Kilsdonk zullen twee scripts gelezen worden door een nieuwe cast.
Na een spetterend Schrijfpaleisdebuut afgelopen 12 januari zal ook 23 maart worden gepresenteerd door Bodil de la Parra.

Stuur je script in voor zondag 22 februari naar schrijfpaleis@vsenv.nl

Kaartjes zijn t.z.t. verkrijgbaar via EYE

EEN DECENNIUM SCENARIO’S


Tien jaar geleden is het alweer dat Maria Goos een initiatief startte om het werkproces van schrijvers open te breken. Schrijvers, zo legde ze afgelopen maandag tijdens het Schrijfpaleis uit, blijven vaak steken in een eeuwig herschrijven. ‘Work in progress’ wordt zelden tot nooit getoond. Maar dat is nu juist het belangrijkste, legt Maria uit. Het werd tijd dat work in progress een podium kreeg, zodat schrijvers hun werk even uit handen kunnen geven en in levende lijve kunnen ondervinden wat het doet. En zo werd het Schrijfpaleis geboren.

Het kleine intieme publiek van toen is inmiddels uitgegroeid tot zaalvullend. EYE heeft het Schrijfpaleis geadopteerd als haar kindje.

En niet alleen het publiek is uitgedijd, ook veel scenario’s hebben de veilige omgeving van het Schrijfpaleis verlaten om hun weg te zoeken naar het witte doek.

Een greep uit de succesverhalen:


Foeksia de Miniheks (Sander Regt), in 2007 gelezen in het Schrijfpaleis en in 2010 een bioscoopfilm vertoond op 90 schermen door het land.

De ontmaagding van Eva van End (Anne Barnhoorn), gelezen in 2010 en gerealiseerd als Oversteek in 2011 en in 2013 vertoond in de bioscoop. Regisseur Michiel ten Horn regisseerde vorig jaar tevens een Schrijfpaleis.

Silent City, geschreven en geregisseerd door Threes Anna, werd in 2010 gelezen in het Schrijfpaleis en in 2012 gerealiseerd en vertoond in 32 landen.


Spotters, een korte film van Don Duyns, ging dit jaar in premiere op het Nederlands Filmfestival en is niet alleen gelezen in het Schrijfpaleis, maar heeft ook zijn hoofdrolspeler uit de cast van het Schrijfpaleis toen geplukt.

En dan hebben we het nog niet gehad over de kortjes, de Oversteken, de One Night Stands, de telefilms en jeugdseries die ooit gelezen zijn in het Schrijfpaleis!


Een jongvolwassen Schrijfpaleis
Afgelopen maandag werd duidelijk hoever we gekomen zijn sinds die eerste avonden in 2004, hoeveel we gegroeid zijn en hoeveel er bereikt is. Maar het Schrijfpaleis is nog lang niet uitgegroeid.
De veranderingen die daarbij horen betekenen dat we af en toe afscheid moeten nemen. Afgelopen maandag was niet een verjaardagsfeestje, maar ook een afscheidsfeestje. Aan het begin van het seizoen heeft coördinator Jenny Booms het stokje over gedragen aan Gitta Kruisbrink, en na 8 jaar trouwe dienst hebben we maandag afscheid genomen van Moniek Kramer als presentatrice (en samen met Jenny jarenlang het hart van de organisatie) van het Schrijfpaleis.
Afscheid nemen is altijd verdrietig, maar we zijn vooral ontzettend blij met alles wat Moniek en Jenny het Schrijfpaleis gegeven heeft, en we verheugen ons op het nieuwe wat gaat komen.
We kunnen nog niet te veel verklappen, maar we hebben alle reden te geloven dat het een mooi seizoen gaat worden!

Comments are closed.