Met ADD al couchsurfend naar de hel

Terugblik op Het Schrijfpaleis van 28 januari 2013

Op de dag dat Beatrix aankondigde zich definitief terug te trekken in haar paleis, stonden de deuren van Het Schrijfpaleis wagenwijd open om te gaan genieten van de live performance van drie nieuwe scripts.

Het deskundige panel bestond deze keer uit de regisseurs Ben Sombogaart (o.a Koning van Katoren), Mirjam de With (o.a. Mina Moes) en Barbara Bredero (o.a. Mees Kees). De presentatie was als altijd in handen van Moniek Kramer.

Acteurs_Schijfpaleis

Acteurs Ronald Top, Rifka Lodeizen en Robert de Hoog.

Couchsurfing
Als eerste zien we Couchsurfing, over het fenomeen waarbij je gratis kunt slapen op de bank van een wildvreemde. Deze korte film van scenariste Liv gaat over een Aziatisch meisje dat banksurft bij een licht gehandicapte jongen die haar dwingt in de rol van ziekenverzorger, en meer…

Panellid Barbara Bredero: ‘Heel filmisch geschreven, mooie twist aan het einde.’ Als blijkt dat er ook nog een alternatief slot is bedacht, ontstaat een levendige discussie in de zaal over het beste einde.

Liv

Liv in gesprek met panellid Barbara Bredero en presentatrice Moniek Kramer.

De jongen die dacht dat hij goed was zoals hij was
Het verhaal van Roslin Prager gaat over het 10-jarige jongetje Latif, dat leidt aan ADD, althans dat vinden zijn ouders. Zelf vindt hij dat er niks aan de hand is (‘Ik ben niet ziek!’) en hij weigert zijn medicijnen te slikken. Hij vindt een schuilplaats in de wereld van zijn zelf gecomponeerde muziek. Dit tot ongenoegen van zijn vader. Robert de Hoog, de acteur die Lativ speelt, herkent de situatie: ‘De pillen nemen je oorspronkelijkheid weg. Je raakt gevangen in de medicijnen.’

Gastregisseur Ivan Barbosa: ‘Je schrijft vrij dwingend, dat kan voor een regisseur lastig zijn.’ Toch is iedereen het er over eens dat het script goed is zoals het is. Sombogaart: ‘Ik hou van verhalen met kinderen die moeten knokken om gehoord te worden.’

Wat betreft het concept van Het Schrijfpaleis merkt de presentatrice op: ‘Het zintuigelijke, het mooiste van het scenario, is moeilijk over te brengen op het toneel.’

Roslin Prager

Roslin Prager vertelt over haar film De jongen die dacht dat hij goed was zoals hij was.

Elysium
Het laatste script is ‘Elysium’ van Elaine Fleur, masterstudent Film Studies aan de UvA. Het humoristische verhaal is losjes gebaseerd op het boek The Wishlist door Eoin Colfer en gaat over het pubermeisje Meg dat na een slechte daad door haar buurman wordt doodgeschoten. Ze belandt in het voorportaal van de hemel en de hel, waar Beëlzebub en Petrus aan de hand van een scorecard haar lot bepalen.

Panellid Miriam de With: ‘Leuk dat het zo’n eigen wereld neerzet. Wel mag duidelijker worden wie de hoofdpersoon is en waar die naar streeft. Ik zou het over the top verfilmen met een mooie, gave helledeur.’

Elaine Fleur

Schrijfster Elaine Fleur en panellid Mirjam de With.

Voor de volgende editie kunnen weer scripts worden ingestuurd, ook transmediale projecten!

Robert de Hoog en Ivan Barbosa

Acteur Robert de Hoog en gastregisseur Ivan Barbosa.

tekst: Daan Vree
fotografie: Iris Zoric

Comments are closed.