Tragische komedie of komische tragedie?

Verslag Schrijfpaleis 17 juni 2013

In de laatste editie van het seizoen staat het genre van de komedie centraal. Panelleden Suzanne Kunzeler (NPO), Rink Klaassen (Pathé) en Ido Abram (EYE) houden van het hele spectrum aan komedies: van Borat en Toren C tot aan Love Actually. Presentatrice Moniek Kramer concludeert: ‘Dé komedie bestaat niet.’

Dat zou ook blijken als de aansprekende cast met Hanna Verboom, Ruben Brinkman, Lieneke Le Roux en Victor Löw de scripts tot leven brengen onder regie van de gebroeders Roel en Berend Boorsma.

Victor Löw, Hanna Verboom, Lieneke Le Roux en Ruben Brinkman

Cast: Victor Löw, Hanna Verboom, Lieneke Le Roux en Ruben Brinkman

Handel in urnen
Fertilizer van Peter Sterk is een geestig verhaal van een man die rijk wordt door de handel in urnen. De geestige scènes verraden de achtergrond van Sterk als sketchschrijver voor Het Klokhuis, maar mist volgens panel en regie nog de gelaagdheid en samenhang die nodig is voor een speelfilm.

Sterk beoogt een tragikomisch verhaal te maken, maar daarover verschillen de meningen. Kunzeler: ‘Ik heb het met veel plezier gelezen, maar ik vond het niet erg tragisch.’ Ook krijgt de schrijver de tip mee om de intenties van de karakters duidelijker neer te zetten.

Peter Sterk, Moniek Kramer en Suzanne Kunzeler

Peter Sterk, Moniek Kramer en Suzanne Kunzeler

Dramedy
Ook bij Het Geval Vriend van acteur/schrijver Mike Libanon, blijkt dat het benoemen van een genre nodig is om de lezer houvast te geven. ‘Anders,’ zo stelt Ido Abram, ‘bestaat het gevaar dat je als lezer gaat zwemmen en je je eigen invulling geeft.’ Libanon wil tijdens het schrijven liever geen genrestempel op het verhaal drukken, maar zou zijn film omschrijven als “dramedy”.

Mike Libanon

Mike Libanon

Wereldtrip
Als afsluiting brengen de acteurs Wereldtrip ten gehore, een komische roadmovie waarin een te aardige student centraal staat, die de last van ieder op zijn schouders neemt, maar uiteindelijk losbreekt en zijn eigen weg gaat. Schrijfster Karin Koetsveld wil het script indienen voor NTR Kort en is nog op zoek naar een producent. Panellid Rink Klaassen vond het een leuk verhaal, maar zou het verhaal en de personages veel meer uitvergroten en bijvoorbeeld de vader-zoon relatie meer centraal stellen. Iets wat door de regisseurs wordt onderschreven.

Tip van de regie is ook om minder gebruik te maken van bijvoegelijke naamwoorden om te beschrijven hoe karakters zich voelen: ‘Dat vinden acteurs niet fijn, dan hebben ze niks meer te doen.’

Roel en Berend Boorsma, Moniek Kramer, Karin Koetsveld en Rink Klaassen

Roel en Berend Boorsma, Moniek Kramer, Karin Koetsveld en Rink Klaassen

ScriptAcademy
Voor wie zich verder wil bekwamen in het vak van scenarioschrijver is er vanaf nu de ScriptAcademy (voorheen Scriptschool). Je kunt er een 2-jarige vakopleiding volgen die opleidt tot professioneel scenarioschrijver, maar ook losse modules volgen is mogelijk. Hoofddocent Paul Bertram: ‘De opleiding is zowel voor beginners als ervaren scenaristen. Zo is er een basiscursus, maar kun je bijvoorbeeld ook verdieping geven aan je eigen vaardigheden of je in een bepaald genre bekwamen.’ Tenslotte een tip van de meester: ‘Definieer je kernscènes en probeer die de hele tijd te herschrijven.’

Hanna Verboom en Ruben Brinkman

Hanna Verboom en Ruben Brinkman

TIP: Bekijk het uitgebreide fotoverslag op onze Facebook-pagina.

Tekst: Daan Vree
Fotografie: Iris Zoric

Comments are closed.