Het Schrijfpaleis op 27 september 2013

Verslag Schrijfpaleis op 27 september 2013 tijdens NFF.

Scripts der lage landen verenigt u!

Op het Nederlands Film Festival in Utrecht was wederom de kick off van het nieuwe seizoen van Het Schrijfpaleis. Het tiende seizoen alweer!

In de Blauwe Zaal van de Utrechtse Stadsschouwburg was er deze keer een bijzondere samenwerking tussen Nederlandse en Belgische schrijvers, acteurs en regisseur. De Vlaamse regisseur Pieter van Hees was verantwoordelijk voor de regie en acteurs Rifka Lodeizen, Renée Fokker, Bart Slegers en Rick Paul van Mulligen vertolkten de rollen in de scenario’s.

Het Schrijfpaleis NFF

Vlnr: acteurs Bart Slegers, Rifka Lodeizen, Renée Fokker, Rick-Paul van Mulligen.

Scenario 1: Nadra
Nadra, geschreven door Marnie Blok, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Bertha Hertogh, die op vijfjarige leeftijd werd weggegeven door haar moeder en werd opgevoed door Che Amina, die haar tot Moslim bekeerde en haar de naam Nadra gaf. Als ze wordt teruggeëist door haar biologische ouders, die in de rechtszaak in hun gelijk worden gesteld, is dit de oorzaak van hevige politieke rellen in Singapore die achttien doden en honderden gewonden tot gevolg hadden. Bij de lezing werden scènes gelezen uit heden en verleden en op verschillende locaties waardoor de tragedie van Bertha/Nadra goed voor het voetlicht komt.

NFF 2013 - Het Schrijfpaleis

Scenario 2: Meine Grosse Liebe
Dit verhaal is van de hand van het Vlaamse duo Mark Bouwmeester en Nyk Dekeyser. Een drama over het bejaarde echtpaar Jerome en Maria, dat besluit samen een einde aan het leven te maken en daarvoor hulp van de huisarts inschakelt. Maar dan loopt het plan anders dan de huisarts had kunnen voorzien….. In het nagesprek gaat het panel dieper in op de vraag bij wie het perspectief in deze korte film ligt en in hoeverre humor al dan niet afbreuk doet aan de tragiek van een verhaal.

NFF 2013 - Het Schrijfpaleis

Regisseur Pieter van Hees en schrijver Jan Pepermans (Facades)

Scenario 3: Facades
In deze speelfilm van Jan Pepermans komt wederom een ouder echtpaar voor. Hoofdpersoon Alexandra trekt bij haar dementerende vader in, om voor hem te zorgen nadat haar moeder, Viv, er vandoor is gegaan. Langzaam wordt duidelijk wat er dertig jaar eerder is voorgevallen, waardoor Viv zo kwaad is op haar man en hoe Alex aan het grote litteken op haar been komt. Met de schrijver en de regisseurs van dit project (Kaat Beels en Nathalie Basteyns) die ook waren meegekomen om de lezing te zien, werd met name de opbouw van dit script nabesproken, waarbij de sterke dialogen en mooie scènes werden geprezen.

Ook de panelleden waren afkomstig uit zowel België als Nederland. Frank van Hoeve (Baldr Films), Xavier Rombout (Savage Films, België) en Bero Beyer (Nederlands Filmfonds) gaven commentaar en feedback op de scenario’s.